Designskolen modtager internationale hæderspriser
Designskolen Kolding (DSKD) er blevet hædret ved Global Fashion Conference 2024 i Bukarest, Rumænien, med to prestigefyldte priser for et forskningspaper, der sætter fokus på inklusion og innovation i modebranchen. Lektor Ulla Ræbild og studielektor Christel Arnevik modtog priserne "Special Mention Best Research Paper 2024" og "Best Research on Innovation 2024" for deres arbejde med kropsscanningsteknologier og inkluderende digital modeudvikling.
Me-You-Us projektet
Me-You-Us projektet, udviklet i samarbejde med Willem de Kooning Akademie i Rotterdam og University of Ljubljana, sigter mod at integrere digitale værktøjer i kunstnerisk baserede mode- og beklædningsuddannelser på bachelor-niveau. Projektet fokuserer på, hvordan digitale teknologier kan fremme inklusion, diversitet og en grøn omstilling i modebranchen.
Projektet er struktureret i tre faser. I første fase (Me) udviklede hver deltagende uddannelsesinstitution sit eget kursus, som introducerede digital prototyping ved brug af CLO3D. I anden fase (You) flyttede fokus til, hvordan body scanning og digital repræsentation kunne styrke inklusion og diversitet samt indirekte bidrage til bæredygtighed.
- I dette trin arbejdede vi intensivt med at bruge kropsscanningsteknologier til at skabe en mere præcis digital repræsentation af forskellige kropstyper, forklarer Christel Arnevik.
Det prisvindende paper beskriver netop udviklingen af disse kurser.
Scanning på smartphones
For at gøre teknologierne bredt tilgængelige benyttede projektet på Designskolen Kolding to forskellige scanningsmetoder, begge som apps til smartphones.
- Denne tilgang demokratiserer, hvordan vi kan repræsentere kroppe, der falder uden for industriens standardmål, uddyber Arnevik.
Appen True to Form var en central del af projektet, og forskerne fik mulighed for at samarbejde tæt med udviklerne, som også deltog i projektets afsluttende præsentation.
Mode til kørestolsbrugere
Et af projektets mest fremtrædende eksempler er designet af et skræddersyet outfit til Antoinett, en ung kvinde med muskulær dystrofi og en forkærlighed for glitrende og unikt tøj. Med hjælp fra Luma AI’s kropsscanning kunne de studerende skabe en avatar, der præcist repræsenterede hendes behov som kørestolsbruger. Baseret på scanningen blev der designet en skjorte med broderede detaljer og velcro-åbninger, som sikrer komfort i siddende stilling og gør det lettere at tage tøjet af og på. Eksemplet viser, hvordan digital teknologi og tæt brugerinvolvering kan skabe mode, der både er funktionel og personlig
International anerkendelse
Paperet, der blev præsenteret på konferencen, er også forfattet af Tiia Jaakkola, alumne fra 2023 og forskningsassistent på Me-You-Us projektet.
Ulla Ræbild, lektor ved Lab for Bæredygtighed og Design, og Christel Arnevik, studielektor og studieretningsansvarlig for Beklædningsdesign (BA), glæder sig over den internationale anerkendelse af arbejdet:
- At modtage anerkendelse er en stor opmuntring til visionen om at fremme en modeindustri, der favner alle kropstyper og behov.