Tekstildesign (BA)

Næste kursus
September
Frist for optagelse
Kvote 2: 15. marts kl. 12.00 via KOT Kvote 1: 5. juli kl. 12 via KOT
Varighed
3 år
Uddannelsens varighed
3 år
Sted
Designskolen Kolding
Undervisningssprog
Dansk
Søg ind
Introduktion

Hvorfor skal jeg vælge tekstildesign?

På uddannelsen i tekstildesign arbejder du med formgivning af fremtidens tekstiler og overflader på et højt kunstnerisk og eksperimenterende niveau.

Som tekstildesigner formgiver du bl.a. materialer og flader, som vi har tæt på kroppen. Derfor er det et grundvilkår, at du kan forstå din bruger og den kontekst, fladen skal anvendes i og det emotionelle potentiale, fagligheden rummer.

Det handler ikke kun om at skabe noget, der er æstetisk – som en af fremtidens tekstildesignere brænder du for at forstå og udfordre nutidens systemer, produktionsformer og forbrug, for derved at skabe en mere bæredygtig fremtid.

Bachelorprojekt / 2023 / Tekstildesign 
Sara Behr Ludvig

Sara Behr Ludvig

Bachelorprojekt / 2023 / Tekstildesign

“Som en af fremtidens tekstildesignere brænder du for at forstå og udfordre nutidens systemer, produktionsformer og forbrug for at skabe en mere bæredygtig fremtid.”

Færdigheder

Hvad lærer jeg?

Kernedisciplinerne på tekstildesign er materialelære, konstruktionsfagene strik og væv, ornamentik, tryk, farvesætning og kollektionsopbygning.

I løbet af det første år er der fokus på grundlæggende færdigheder som tegning, komposition og brug af farver. Du lærer de grundlæggende teknikker og metoder og det er en væsentlig del af uddannelsen, at du lærer at beherske både analoge og digitale redskaber inden for strik, væv og tryk. Du kommer til at arbejde med mønsterudvikling og overflader, hvor komposition, farver og materiale informerer dit design, bl.a. gennem skitsering direkte i materialerne.

Du bygger dine kollektioner op op med afsæt i bæredygtighed og trendindsamling, hvor du lærer at understøtte din intuition og fange din samtids tendenser. Undervejs får du en god teoretisk indsigt, som gør dig mere bevidst i dit arbejde som tekstildesigner, og du lærer at arbejde med designtænkning, -metoder og -analyser, der vil skærpe din proces og dit endelige produkt.

“Gennem virksomhedssamarbejder får du mulighed for at arbejde under vilkår og med problemstillinger, som findes i designfagets professionelle virkelighed.”

Kurser

Kurser på Tekstil design

Design som virkefelt 

Introduktion til designstudiet og fagfeltets facetter, hvorved du opbygger en begyndende faglig selvforståelse.

Tekstil praksis og metode 

Kurset giver dig en grundlæggende introduktion til tekstildesignerens praksis, og de faktorer der har indflydelse på udviklingen af et tekstilt design. På kurset introduceres til skitseringsmetoder til fremstilling af tekstile konstruktioner i strik og væv, udvikling af ornamentik til trykte tekstiler, samt fremstilling af et farvearkiv.

Form

Introduktion til og træning i færdigheder inden for rumlig skitsering, komposition samt formanalyse og formudvikling. Forløbet afsluttes med et mindre formudviklingsforløb, hvor du afprøver dine færdigheder i en designfaglig kontekst

Visualisering 

Kurset introducerer til visualiserings- og skitseringsteknikker og har som formål, at du oparbejder en fortrolighed med at skitsere og kommunikere visuelt.

Ornamentik og rapportering

Formålet med kurset er, at du får viden og erfaring med at udvikle mønstre til print på tekstiler: herunder ideudvikling, skitseringsmetoder komposition, rapportering, ornamentik, skalering, farvesætning, visualisering i kontekst. Kurset foregår i en vekselvirkning mellem analoge og primært digitale redskaber.

 

Design som virkefelt

Introduktion til designstudiet og fagfeltets facetter, hvorved du opbygger en begyndende faglig selvforståelse.

Farve

Introduktion til farvens kompleksitet og betydning for et design, herunder indflydelse af lys, materiale og form, historisk farvelære, æstetik, optræning af færdigheder inden for analog og digital farve samt udvikling af et individuelt farvekoncept.

Visualisering


Kurset introducerer til visualiserings- og skitseringsteknikker og har som formål, at du oparbejder en fortrolighed med at skitsere og kommunikere visuelt.

Tekstile teknikker og redskaber 


Kurset er centreret omkring værkstedsorienterede workshops, som introducerer dig til fagets analoge redskaber i væv, tryk og strik. Vi arbejder eksperimenterende med materialer og konstruktioner med det mål at udvikle en serie sammenhængende tekstiler med afsæt i eget designoplæg og designintention.

Førsteårsprøvens projektperiode


Selvformuleret projekt der bygger på indsigter og læring fra det første studieårs undervisning. Projektet indgår som et element i førsteårsprøven.

Koncept og digitale redskaber 


Med afsæt i egne koncept boards, opnår du erfaring med at arbejde eksperimentere med udvikling af en serie tekstiler fremstillet på digitale redskaber i tryk, væv og strik. Kurset giver indsigt og forståelse for tekstile fibres fremstilling og egenskaber med fokus på at kunne reflektere over materialevalg og bæredygtige udfordringer.

Designproces og metode


Fokus er på designprocessen og designmetoder, herunder brugerinddragende elementer. Gennemførelse, udførelse og refleksion over processen samt udvalgte anvendte metoder analyseres og vurderes i en skriftlig rapport med afsæt i projektet.

Tekstiler til rum

I kurset arbejder du med at fremstille individuelle serier/kollektioner målrettet en interiørkontekst. På kurset opnås erfaring med at kunne bygge og eksperimentere i en rumlig model samt udvikle en atmosfære målrettet en kontekst. På kurset samarbejder du med en udvalgt interiørtekstil-virksomhed og får forståelse for dennes marked, forretningsgrundlag og produktionsvilkår.

Materialestrategi CMF

På kurset introduceres du til CMF Design (Colour, Materials, Finish) som professionel designfaglig rolle. På kurset opnås viden om og erfaring i at udvikle egne materialestrategier målrettet interiør eller produktkontekst.

Smart Textiles

På kurset introduceres du til feltet generelt og til fiberinnovationer, som kan anvendes til fremstilling af Smart Textiles. På kurset udvikler du egne koncepter og scenarier for potentialer i udvikling/anvendelse af tekstiler, der kan reagere på deres omgivende miljø.

Materialedrevet design og facilitering

På kurset introduceres du til metoder til udvikling af Material Driven Design. I MDD arbejde designeren som udforskende med afsæt i en valgt materiel ressource. Gennem research og en materialeeksperimenterende tilgang undersøges potentielle muligheder for at skabe nye materialer med et bæredygtighedsfokus.

Design for Change

Kurset introducerer dig til udfordringer i nutidens tekstil- og modeindustri. I kurset udvikles fremtidsscenarier med henblik på at skabe innovative nye systemer, produkter og designpraksisser – med potentiale til at ændre designerens indflydelse på branchen i en mere ansvarlig retning.

Brand og kollektion 

Med udgangspunkt i et brand udvikler du i et tværfagligt team en visionær kollektion, som præsenteres for den eksterne virksomheds team af designere.

Faglig position 

Kurset introducerer til modeller til analyse af forretningsmodel, med fokus på værdiskabelse for aftagere og samarbejdspartnere. I forløbet vil du kortlægge egne designkompetencer, din faglige profil og identificere hvilken specialisering du ønsker at styrke, for at bringe dig nærmere dine mål for fremtiden.

One Step Closer 

Dette kursus tager afsæt i dit ønske omkring videre specialisering, formuleret i kurset Faglig position. På baggrund af dette ønske, udvikles et eget designprojekt, der hjælper dig med at komme tættere på at opnå ambitionerne for dit fremtidige professionelle virke som designer.

BA-projekt 

På baggrund af din samlede viden samt kompetencer og færdigheder rammesætter du et projekt baseret på dit individuelle interessefelt med fokus på dit ønske om specialisering og din fremtidige professionelle karriere.

 

“You will learn to work with global and local issues across cultural and professional differences.”

Værksteder

designskolen Kolding bevæger sig på tværs af værksteder se dine muligheder for at inddrage værksteder i dine projekter

Værksteder
Undervisning

Hvordan lærer jeg?

På tekstiluddannelsen samarbejder vi med en lang række virksomheder, som gør det muligt at eksperimentere og få erfaring med de krav, der stilles til tekstilformgivning, materialer og overflader i forskellige professionelle virkeligheder.

Du kommer til at arbejde individuelt og i grupper, tværfagligt og med faglig fordybelse. Undervisningen er delt op i forløb af 3-10 ugers varighed og foregår både som forelæsninger, holdundervisning og 1:1 vejledning. Du bliver undervist af både fastansatte, erfarne undervisere og eksterne undervisere, som kommer fra industrien og giver uvurderlig indsigt fra egen praksis.

På 2. semester bliver der mulighed for at deltage i vores internationale samarbejde i Ghana, og på 4. semester tager vi på studietur til udlandet, for at se hvordan produktion foregår, og lære mere om hvilke kompetencer, det er vigtigt for en designer at have. Du vil desuden få mulighed for at tage et ophold på en designskole i udlandet, som udbyder noget af det, du har en særlig interesse for.

Din uddannelse afsluttes med et bachelorprojekt, hvor du samarbejder med en selvvalgt virksomhed.

“Du lærer at arbejde selvstændigt, i teams og projektorienteret med egne og fælles designopgaver.”

Fremtiden

Hvad kan jeg blive?

Tekstildesign er et bredt felt – du kan arbejde som tekstildesigner inden for tryk, væv eller strik til fx interiør, beklædning, teater eller film.

Du kan bruge tekstildesignerens styrker i en mere overordnet rolle som colour/material designer. Du kan arbejde med farvesætning af farver og flader til rum. Eller udforske technical og performance textiles. Du kan fokusere på trend og idéudvikling. Eller arbejde med udvikling af bæredygtige tekstiler og helt nye fibre og materialer.

Jobmulighederne er mange, alt efter hvad du specialiserer dig i og brænder for.

Karriereveje