28 mar. 2025 / LAB for Leg og Design, Uddannelse og forskning

12 perspektiver på legende tilgange på pædagog- og læreruddannelsen

Hvordan kan leg og det legende styrke undervisningen af fremtidens pædagoger og lærere? En ny udgivelse giver svar på det spørgsmål gennem 12 ph.d.-projekter, der undersøger, hvordan legens kvaliteter kan transformere undervisningsrum og didaktik.
Af Marianne Baggesen Hilger

Udgivelsen rummer 12 perspektiver på legende tilgange på pædagog- og læreruddannelsen og samler dermed centrale forskningsresultater fra Playful Learnings forskningsprojekt (2019–2024). 

I fem år har 12 ph.d.-studerende undersøgt, hvordan legende tilgange kan skabe nye muligheder – og udfordringer – i pædagog- og læreruddannelsen i Danmark. Udgivelsens gennemgående temaer er læringsrum, kulturforandring og didaktik.

I forordet skriver Helle Marie Skovbjerg, professor i leg og design på Designskolen Kolding, samt redaktør og forskningsleder:

- Jeg håber, at dette blot er begyndelsen på en levende samtale om leg og det legende – nu og i fremtiden.

Inspiration til undervisere og studerende
Udgivelsen indeholder 12 artikler, der giver indsigt i, hvordan undervisere arbejder med legende tilgange, og hvordan leg bidrager til kommende pædagoger og læreres professionelle udvikling. Artiklerne viser, hvordan leg kan understøtte faglig fordybelse, skabe engagerende læringsmiljøer og give nye perspektiver på undervisningspraksis.

Backstage-designet – en legende tilgang til en eksplicit begrundet praksis i læreruddannelsens PlayLabs
– af Tina Visgaard Duedahl

Artiklen introducerer et design, der hjælper undervisere med at invitere lærerstuderende ind i deres didaktiske refleksioner og begrundelser

Når vi leger, skal vi ud, når vi øver, skal vi have noget ind – om forholdet mellem leg og øvelse
– af Søren Hørning Hansen

Artiklen beskæftiger sig med metaforiske forskelle og ligheder mellem leg og øvelse, og hvordan undervisere kan bruge forholdet mellem dem til tilegnelse af færdigheder.

Om at mødes i et legende mellemrum – når pædagog- og læreruddannelsen lærer at lege sammen
– af Kim Holflod

Artiklen beskæftiger sig med, hvordan legende samarbejdsformer kan understøtte og kvalificere studerendes tværprofessionelle relation, deltagelsesmuligheder og samarbejde.

Syv greb til at implementere en legende tilgang
– af Vici Daphne Händel

Artiklen introducerer syv designprincipper for legende tilgange i undervisning, der kan fremme engagement, læring og kropslig, legende tilstedeværelse hos de studerende.

Det er sjovt at spille den her sure far
– af Martha Lagoni og Signe Tonsberg

Artiklen undersøger legende, dramaturgiske tilgange til undervisning på pædagoguddannelsen, hvor arbejdet med roller kan skabe et spillerum for studerende til at udforske deres professionelle ståsted i samspil med underviseren.

Det at lege med at vide – muligheder og udfordringer i undervisningsrummet
– af Lotte Agnes Lausen

Artiklen argumenterer for, at lærerstuderende har behov for at vide på flere måder, både teoretisk, men også på sanselige, kropslige og erfaringsbaserede måder, for at kunne handle professionelt.

Giv kroppen ordet – et undervisningsdesign der understøtter en opmærksomhed på kinæstetisk empati
– af Sisse Winther Oreskov

Artiklen præsenterer et undervisningsdesign, der styrker pædagogstuderendes opmærksomhed på kinæstetisk empati. Designet integrerer legekvaliteter for at forbinde sproglig og praktisk viden i pædagogisk undervisning.

Legende bevægelser kan smitte som ringe i vandet
– af Lars Dahl Pedersen

Artiklen handler om at være legende i bevægelse sammen med andre og hvordan det kan relateres til uddannelse af pædagoger og pædagogisk praksis. Her betragtes mestringen af den legende krop i bevægelse som en væsentlig pædagogisk faglighed.

Fra læringsmål til læringsoplevelse – at skabe undervisning med legen i centrum
– af Anne Kristine Petersen

Artiklen præsenterer en ramme, der hjælper lærerstuderende med at designe undervisning, hvor legen er i centrum og har stort læringspotentiale. Den argumenterer for et skift i fokus fra detaljeret planlægning til at prioritere elevens læringsoplevelse.

Affektens kraft – design af inkluderende læringsoplevelser med legende tilgange
– af Jennifer Ann Skriver

Artiklen undersøger, hvordan undervisere på pædagoguddannelsen kan udnytte affektens kraft til at designe undervisning med legende tilgange, som fremmer de studerendes engagement, kreativitet og følelse af at høre til.

Jeg har ikke så meget en legende tilgang – jeg er mere sådan en traditionel lærer
– af Lise Hostrup Sønnichsen

Artiklen handler om læreruddanneren som en legende og eksperimenterende rollemodel og hvilken betydning det har for de studerendes professionsdannelse i studieaktiviteter præget af legende tilgange.

Hvor trykker skoen? – om udfordringer ved at bruge legende tilgange i prøver på pædagoguddannelsen
– af Mikkel Vinding

Artiklen fokuserer på de udfordringer, der opstår i mødet mellem en performanceorienteret uddannelsestænkning og brugen af legende tilgange, når de pædagogstuderende går til prøver.

Om Playful Learning Forskning
Playful Learning Forskning er et af Danmarks mest omfattende forskningsprojekter i leg og læring. Formålet med projektet er at udvide det sprog og den viden, vi har om legende tilgange, og ikke mindst understøtte forankringen af denne viden på landets pædagog- og læreruddannelser. Projektet blev lanceret i 2019 og er nu i sin anden fase. I perioden 2023-2026 har projektet især fokus på at undersøge, hvordan leg og legende tilgange virker i børns hverdag i dagtilbud og skoler.

Helle Marie Skovbjerg