06 maj 2021 / Uddannelse og forskning

Cirkulært design og banebrydende teknologi skal forvandle tekstilaffald til nye råvarer

Sammen med en gruppe centrale aktører vil Designskolen Kolding flytte grænserne for genanvendelse af tekstiler
Af Marianne Baggesen Hilger

Slidt, ødelagt eller nyt tøj, der kasseres, skal nedbrydes til nye råmaterialer og dermed indgå i et cirkulært kredsløb.

En mindre revolution inden for design og genanvendelse af tekstiler er på plakaten de næste tre år, hvor Teknologisk Institut har samlet en række centrale aktører inden for tøjdesign, genanvendelsesteknologi og forbrugeradfærd. Sammen skal vi skabe mere bæredygtighed i tekstilindustrien – og genanvendelse af alt tekstilaffald i Danmark. Projektet hedder ReSuit (Recycling Technologies and Sustainable Textile Product Design), og Innovationsfonden har investeret 13 mio. kr. i projektet.

Konsortiet tæller partnere inden for tøj og tekstiler repræsenteret ved BESTSELLER, Elis og Designskolen Kolding, råvareproduktion repræsenteret ved A/S Dansk Shell, forbrugeradfærd repræsenteret ved Naboskab og nye genanvendelsesteknologier repræsenteret ved Aarhus Universitet, tyske Fraunhofer og Teknologisk Institut.

– Hvert år bliver der på verdensplan produceret 100 milliarder tekstilenheder, der i det store og hele behandles som engangsbestik. Materialer til en værdi af 400 milliarder euro går tabt, fordi vi mangler en infrastruktur og robuste genanvendelsesteknologier i meget stor skala. I projektet ønsker vi at få alt tekstilaffald i Danmark ind i et kredsløb, hvor det kan blive til nye tekstiler eller råvarer til andre produkter. Hvis det lykkes, kan det blive en gamechanger, fortæller Anders Lindhardt, ph.d., fra Teknologisk Institut, der leder projektet.

Konsortiet vil angribe tekstilproblematikken fra to sider: Hvordan bliver tekstilindustrien bedre til at designe bæredygtigt? Og hvilke teknologier kan skabe et cirkulært kredsløb for forbrugernes tekstilaffald?

- For at kunne skabe en bæredygtig omstilling har vi brug for at forstå og understøtte design for bæredygtig produktion og brug. Vi ser ReSuit som en fantastisk ramme for samarbejde på tværs af værdikæden og mellem forskningsinstitutioner og virksomheder, siger Karen Marie Hasling, som er lektor på Designskolen Kolding og ansvarlig for skolens del af projektet.

På designsiden vil der være fokus på bæredygtigt design af tekstilprodukter – det vil sige tekstiler, der er designet med henblik på at blive genanvendt. Arbejdet skal så vidt muligt munde ud i udfasning af stoffer, der ikke egner sig til fremtidens genanvendelsesteknologier og i designguides for bæredygtige tekstilprodukter.

– Cirkularitet er ikke en hyldevare. Der er brug for banebrydende innovation inden for området for at skabe de cirkulære løsninger, vi i BESTSELLER stræber efter. Det er enormt komplekst, og vi arbejder derfor flerstrenget for at kunne sikre fremtidens bæredygtige tøjproduktion. Det afgørende for os er, at vi ikke spilder tiden på gode intentioner, men skaber konkrete resultater, der rykker på denne dagsorden. Med ReSuit er vi en del af et ambitiøst og multifacetteret samarbejde, hvor de udviklede teknologier og løsninger kan få vidtrækkende betydning. Ikke kun i Danmark og ikke kun for BESTSELLER. Og det er præcis, hvad vi sigter efter, Camilla Skjønning Jørgensen, Sustainable Materials & Innovation Manager, BESTSELLER.

Samtidig skal virksomheden Naboskab, der er specialiseret i at forstå og ændre forbrugeradfærd, kortlægge hvordan forbrugerne kan motiveres til at agere bæredygtigt.

Når det kommer til tekstilaffald, har projektet blikket rettet mod de 85.000 tons tøj og tekstiler, der hvert år forbruges af danskerne. Af disse materialer ender over halvdelen i sidste ende i affaldsforbrændingen. Fra 2022 skal danske husstande affaldssortere tøj separat – og fra 2025 resten af EU. 

- Halvdelen af alle tøjfibre i verden er polyester, så vi vil modne teknologi baseret på kemisk genanvendelse til at recirkulere polyestermaterialerne, så de kan vende tilbage til tekstilindustrien, fortæller Anders Lindhardt fra Teknologisk Institut.

Resten af tekstilprodukterne skal nedbrydes ved hjælp af såkaldt HTL-teknologi, eller hydrotermisk likvefaktion. Processen gør det muligt, under påvirkning af vand, varme og tryk, at omdanne den komplekse tekstilstrøm til olieprodukter, der kan bruges til produktion af fx plast, brændsel eller syntetiske tøjfibre. HTL er en kendt og robust teknologi, men det er banebrydende at anvende den på tekstiler.

I projektet skal HTL-teknologien modnes og opskaleres i samarbejde med A/S Dansk Shell, der producerer 35 procent af det danske forbrug af brændstofprodukter og med succes har testet muligheden for at raffinere blandt andet bioolieprodukter og ser muligheder for genanvendelse af andre olieprodukter.

FAKTA 

  • Projektet ReSuit er støttet af Innovationsfonden og finder sted i samarbejde mellem Teknologisk Institut (projektleder), BESTSELLER, Elis (tidl. Berendsen), Fraunhofer, Shell, Designskolen Kolding og Naboskab. 
  • Projektet kører fra 2021 til 2024. 
  • På verdensplan produceres der årligt ca. 100 mia. tekstilenheder. Størstedelen bliver enten deponeret eller brændt efter brug. Det svarer til tabte materialer til en værdi af 400 mia. euro. 
  • 25% af al plast i verden bruges til tøjproduktion. Polyester udgør 52% af alle tøjfibre, der produceres på verdensplan. 

Kontakter ved Teknologisk Institut
Anders Lindhardt, projektleder
Mobil: 72201143, Mail: andl@teknologisk.dk

René Wad Andersen, kommunikationskonsulent
Mobil: 72201474, Mail: rea@teknologisk.dk 

“For at kunne skabe en bæredygtig omstilling har vi brug for at forstå og understøtte design for bæredygtig produktion og brug. Vi ser ReSuit som en fantastisk ramme for samarbejde på tværs af værdikæden og mellem forskningsinstitutioner og virksomheder.Karen Marie Hasling, lektor og projektansvarlig på Designskolen Kolding”