04 apr. 2025 /

Et værktøj til bedre dialog

Hvordan sikrer vi, at patienter bliver hørt og inddraget som ligeværdige partnere i deres egen behandling? Det spørgsmål har Psykiatrisygehuset i Region Syddanmark og Designskolen Kolding undersøgt gennem en evaluering af Beslutningshjælperen – et værktøj, der skal styrke fælles beslutningstagning i psykiatrien.
Af Marianne Baggesen Hilger

Beslutningshjælperen, som allerede er udviklet og taget i brug i flere afdelinger under Psykiatrisygehuset i Region Syddanmark, består af en samling kort med ikoner, korte tekster og farver. Kortene understøtter samtalen mellem patienter, pårørende og behandlere og skal skabe en mere ligeværdig dialog om behandlingsforløb, patientens behov og de valg, der kan træffes i fællesskab. Og nu giver en ny undersøgelse indsigt i Beslutningshjælperens potentiale.

Erfaringer fra praksis
Designskolen Kolding har nemlig undersøgt Beslutningshjælperen i Region Syddanmarks psykiatri for at få indsigt i, hvordan værktøjet opleves og anvendes i praksis. Undersøgelsen bygger på erfaringer fra både medarbejdere, tidligere patienter og nuværende peer-medarbejdere. Her en erfaring fra en læge på Psykiatrisygehuset:

- Det tager lang tid at udvikle – der er noget kulturændring i det – hvad kræver det egentligt? Som studerende i faget lærer man, at man har og skal tage ansvar – og så skal man lægge det fra sig igen! Derfor vil det være godt at få det ind meget tidligt, så det bliver en del af grunduddannelsen.

Læring og udviklingsmuligheder
Undersøgelsen viser, at Beslutningshjælperen ikke blot understøtter patienternes indflydelse, men også bidrager til en stærkere samarbejdskultur blandt medarbejdere. Samtidig peger undersøgelsen på flere udviklingsmuligheder. Joan Pedersen, designer og studielektor på Designskolen Kolding, uddyber:

- Beslutningshjælperen skal ikke erstatte eksisterende praksis, men supplere den. En digital version kan gøre opfølgning og anvendelse lettere, men vigtigst af alt er, at vi fastholder fokus på selve processen – for Beslutningshjælperen fungerer bedst som en del af en bredere indsats for fælles beslutningstagning.

Med undersøgelsens resultater i hånden fortsætter arbejdet med at optimere og videreudvikle Beslutningshjælperen, så endnu flere patienter kan få en stemme i deres egen behandling.

Joan Pedersen
Lab for Socialt Design

Joan Pedersen

Studielektor, Lab for Socialt Design
Marie Kremer
Lab for Socialt Design

Marie Kremer

Videnskabelig assistent, Lab for Socialt Design