Knipling - er han ikke forfatter?
Camilla Skøtt er tekstildesigner. Hun kan hverken sy eller strikke, men hun kan lade sig inspirere, og det har hun gjort af et håndværk, der er så stolt og traditionsbundet, at det bliver udstillet på Designmuseum Danmark.
Knipling hedder det, og det rimer på ham, der skrev ’Junglebogen’, men ellers er det eneste fællestræk, at de begge er en del af vores fælles kulturhistorie.
Camilla Skøtt kan heller ikke kniple, men hun er fascineret af al den tid, der ligger i at skabe håndarbejdet, og det har hun brugt til at designe et bord, som nu er en del af Designskolen Koldings udstilling, Tuben, som bliver præsenteret i forbindelse med designmessen i Milano.
- Der er ingen, der længere knipler, men det er et utroligt smukt håndværk, og det har en stor værdi, at der bliver lagt så mange timer og så meget omhu i at udføre det. Knipling-duge blev kun taget frem og brugt ved særlige lejligheder, og jeg synes, det er fascinerende at kombinere et gammelt håndværk med ny teknologi, fortæller Camilla Skøtt, som er uddannet på Designskolen Kolding i sommeren 2014.
Selvom Camilla Skøtt er uddannet tekstildesigner, valgte hun at fokusere på møbeldesign på overbygningen, og hendes afgangsprojekt var da også et spisebord med en plade af den avancerede intarsia-teknik, som kun bliver udført af Intarsia på Fyn.
Skåret ud med…vand
Denne gang samarbejder den 29-årige designer med firmaet Forbo Flooring, og det har været et nervepirrende samarbejde, fortæller hun. Bordet er nemlig produceret i Holland, og mens hun har stået for design og tegninger, er selve bordpladen skabt af Forbo Floorings samarbejdspartere. Det særlige ved denne proces har været at skære igennem linoleum limet på aluminium, og udskæringerne er udført med en aquajet, som er en hård vandstråle – en teknik, de hollandske håndværkere er specialister i. Camilla Skøtt har kun set billeder undervejs, men resultatet er hun ret stolt af.
- Jeg havde sommerfugle i maven, da jeg skulle se pladen første gang, men den er helt perfekt, siger Camilla Skøtt.
Kniplingerne er skåret i linoleum, et materiale Camilla Skøtt ikke har arbejdet med før, men som hun er blevet meget begejstret for at arbejde med.
- Linoleum er et naturligt, varmt og bæredygtigt materiale, og det er meget lækkert at røre ved. Bordet er et udstillingsbord og ikke et brugsbord, og det skyldes, at mønster-hullerne ikke bliver fyldt ud. Vi vil gerne vise de forskellige lag i materialet, og vi har derfor blot slebet kanterne for at gøre dem bløde, fortæller Camilla Skøtt, som glæder sig til at komme til Milano og vise bordet frem.
- Vi begyndte vores samarbejde i december, og det har været en utrolig spændende proces. Dels har jeg lært meget om forskellige materialer og nye teknikker, men det har også været en god oplevelse at arbejde sammen med så stor en virksomhed. Det har virkelig været en god oplevelse, siger Camilla Skøtt.
Tuben åbner tirsdag den 14/04/i Milano og har titlen ’Honey, we need to talk’. Bordet er temaet, og udstillingen består af syv containere. Otte designere er involveret. Tuben kan også ses under Folkemødet på Bornholm i juni.