Nyt partnerskab får trecifret millionbeløb til grøn mission
Tøj, sko og andre tekstiler er sammensat af mange forskellige fibre, hvilket gør dem svære at genanvende. Det samme gælder plastaffald, som er en kompliceret og sammenblandet plastikstrøm. Ifølge seneste opgørelse fra Miljøstyrelsen kasserer hver dansker 6–7 kilo tekstil om året. Ydermere ryger 200.000 tons plastik direkte i affaldsforbrændingen - et kæmpe spild af ressourcer, materialer, der samtidigt belaster miljøet. Det skal Designskolen Kolding nu være med til at råde bod på.
Innovationsfonden har netop bevilget 106.5 millioner kroner til et missionsdrevet partnerskab, som skal sikre cirkulær økonomi for plastik og tekstil i Danmark frem mod 2050. 92 partnere skal levere på en ud af fire nationale missioner, der skal bidrage til den grønne omstilling. De første projekter er klar til lancering, og flere vil komme til. Frem mod 2050 forventes det, at de projekter, der igangsættes nu, alene vil kunne spare drivhusgasemissioner svarende til ca. 650.000 tons CO2-eq.
Projekterne vil blandt andet undersøge, hvordan informationsteknologi kan bidrage til bedre affaldssortering, hvordan ingeniører og modeskabere i fællesskab kan mindske CO2-udledningen gennem robotteknologi, og hvordan vi kan sikre at højkvalitetsplast fra sundhedssektoren ikke går op i røg, men i stedet bliver genbrugt.
- Regeringen investerer markant i den grønne omstilling. Vi har lavet et markant løft af den grønne forskning, som bidrager til at nå Danmarks meget ambitiøse mål. I 2030 skal vi i Danmark have skåret 70 procent af vores CO2-udslip, og 80 procent af vores plastikaffald skal være væk fra forbrændingen. Et af de redskaber, vi skal have langt mere i brug, er genanvendelse. Vi skal gentænke for at genbruge. Derfor har vi i partnerskabet for cirkulær økonomi samlet de stærkeste aktører på området inden for industri, erhverv og forskning. Vi sætter turbo på innovationen for at nå i mål. Til gavn for kloden, klimaet, konkurrencen og fremtiden, lyder det fra uddannelses- og forskningsminister, Jesper Petersen.
Vi skal inddrage brugerne
Designskolen Kolding samarbejder med Teknologisk Institut, RUC og VIA i tre målrettede projekter:
- Textile Circular Direction (ledet af Teknologisk Institut).
- Circular Health (ledet af RUC).
- Mass Costumization (ledet af VIA).
Lektor og Co-leder i Lab for Bæredygtighed og Design, Designskolen Kolding, Karen Marie Hasling, ser frem til samarbejdet og håber, at det kan resultere i, at vi bliver endnu bedre til at integrere bæredygtighed i måden vi designer på og til at integrere design i bæredygtig omstilling.
- Bæredygtighed er allerede en helt grundlæggende præmis for vores arbejde på Designskolen Kolding – både i vores undervisning og i vores forskning. Det handler for os om at designe for og med forbrugeren i tanke på lige vilkår med teknologisk udvikling. Vi skal inddrage (for)brugeren, både i form af information, involvering og uddannelse – og sammen finde frem til, hvordan vi løfter industrien og samfundet, lyder det fra Karen Marie Hasling.
Om partnerskabet
Partnerskabet for Cirkulær Økonomi for Plast og Tekstil har for nuværende 92 partnere, som ledes af en bestyrelse, hvor Dorethe Nielsen, Vice President hos Novo Nordisk, er formand, mens Henrik Bindslev, dekan på det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet, er næstformand. Partnerskabet har udarbejdet det nationale Roadmap for cirkulær økonomi for plast og tekstiler frem mod 2050, som i dag danner basis for Partnerskabets Mission.
Partnerskabet for Cirkulær Økonomi for Plast og Tekstil har til formål at udvikle, levere og implementere løsninger, der kan bidrage til en mere bæredygtig brug og genanvendelse af plastik og tekstil og dermed bidrage til at sikre at Danmark når klimamålene om CO2-reduktion frem mod 2030 og 2050.