Plissering og pasform
I en tid hvor det aldrig har været mere nødvendigt at finde nye tilgange til bæredygtighed, arbejder Charlotte Hansen i sit kandidatprojekt med muligheder for at skabe bæredygtige pasformer i tøj.
- Det, jeg undersøger i mit projekt er, hvordan plisseringshåndværket kan udvikle sig gennem 3D-teknologi og dermed bidrage til at skabe bæredygtige tekstiler. Mette Terkildsen fra VIA University College har lavet forskning, som viser, at kun 12% af kvinder passer til danske standardstørrelser og tøj. Pasform er en af de primære årsager til, at vi i Danmark har 35% mere forbrug end resten af verden, og tøjet bliver kun brugt 20%, før det bliver givet videre eller smidt ud. Derfor er vi nødt til at se nærmere på, hvordan vi gennem håndværk, teknologi og nytænkning af systemer kan skabe bedre pasformer, der imødekommer forbrugernes behov og tager højde for bæredygtighed, siger Charlotte Hansen, som netop har taget afgang fra Designskolen Kolding som tekstildesigner med speciale i bæredygtighed på kandidatretningen Design for Planet.
Over tid har plissering spillet en vigtig rolle i forhold til fri bevægelighed. Plissering er en efterbehandlingsteknik, der anvendes på færdige vævede tekstiler, der tilføjer fleksibilitet gennem folder i 2D og 3D. I sit projekt spørger Charlotte Hansen: Hvad nu hvis vi kunne inkorporere bevægelsesfrihed og fleksible løsninger i vores tøj i dag?
- Min hypotese er at skabe fleksible løsninger, der kan imødekomme et behov for produkter, der kan nå en bredere målgruppe. I projektet arbejder jeg med delvis digitalisering af plisseringsprocesser og eksperimenterer med forskellige IT-programmer med potentiale til at teste plisseringens egenskaber i tekstilet og anvendelse på flere kropstyper ved at konvertere 3D-kropsscanninger af kvinder til avatarer.
Inviteret som oplægsholder
Charlotte Hansens projekt har allerede vakt interesse i faglige kredse – og hun er helt undtagelsesvist blevet inviteret til at præsentere sine undersøgelser og resultater på ArchInTex Symposiet i Herning 2.-3. maj. Sædvanligvis tilfalder den ære kun ph.d.-studerende. Titlen for symposiet, som arrangeres af VIA University College - Center for Creative Industries & Professions, er What are Smart Textiles and Bio-Materials in the Anthropocene? Se program her.