Rektor for Designskolen Kolding stopper
Efter at have stået i spidsen for Designskolen Kolding i snart 12 år har Elsebeth Gerner Nielsen besluttet ikke at genansøge stillingen som rektor, når hendes åremålskontrakt udløber ved årets udgang.
- Jeg har meddelt bestyrelsen, at jeg ikke er ansøger, når stillingen genopslås. Det sker med stort vemod, da der ikke er meget, som jeg holder mere af end Designskolen Kolding. Det har været et kæmpe privilegium at arbejde for skolen og sammen med alle dens dygtige, passionerede og sjove medarbejdere og studerende, siger hun.
Det er ikke gået stille af sig, siden Elsebeth Gerner Nielsen i 2008 takkede ja til at bestride posten som rektor for Designskolen Kolding. For knap 12 år siden var udsigten til at bevare skolen som en selvstændig institution usikker, i en tid hvor der blev talt meget om fusioner.
Verdens eneste uddannelse i leg og design
Den snak forstummede snart under Elsebeth Gerner Nielsens ledelse. Hun har om nogen formået at positionere Designskolen Kolding og udbrede kendskabet til uddannelsesinstitutionen ud over de nationale grænser. Ikke mindst som vicepræsident for den globale sammenslutning af designskoler, Cumulus. Designskolen Kolding rangerer aktuelt blandt verdens 100 bedste, og modeuddannelsen alene har i en årrække ligget i top-30.
Nævnes bør også det unikke partnerskab med The LEGO Group og LEGO Foundation, der betyder, at Designskolen Kolding i år udklækker det første kuld studerende i verdens eneste kandidatuddannelse i Design For Play.
I årene op til og under Elsebeth Gerner Nielsens ledelse har Designskolen Kolding gennemgået en opgradering fra kunsthåndværkerpræget uddannelse til et studie på universitetsniveau for bachelorer, kandidater og ph.d.’ere – senest med tre nye tværdiciplinære studieretninger på kandidatniveau: Design for People, Design for Planet og Design for Play.
Værdien af design
Mange studerende og ansatte er ofte blevet mødt af omverdenen med spørgsmålet: ”Er det ikke den tidligere kulturminister, der er rektor for Designskolen Kolding?” Selv har Elsebeth Gerner Nielsen aldrig gjort væsen af sin fortid som kulturens førstedame. Der hersker imidlertid ingen tvivl om, at hun de seneste 12 år har formået at omsætte sit politiske tæft og evnen til at bringe nye parter i spil til gavn for design og dermed sat ikke bare skolen, men hele Kolding by på landkortet.
Under mottoet ’Vi designer livet’, har Kolding Kommune taget design helt ind i den kommunale forvaltning, ja selv i skoler og børnehaver er design blevet en del af hverdagen. Sidste år blev kommunens indsats anerkendt af UNESCO og udnævnt til en af verdens ’Creative Cities’ i selskab med bl.a. Buenos Aires, Mexico City og Singapore.
For ganske nyligt modtog skolen Designrådets Ærespris, ”som en hyldest for en lang og tro tjeneste for designs virke, anvendelse og udbredelse,” som det lød i begrundelsen fra Designrådets formand, Lars Thøgersen.
Det er ikke mindst Designskolen Koldings store indsats med at integrere design i virksomheder, der udløste prisen. I løbet af de seneste år har flere end 800 små og mellemstore virksomheder været igennem et designforløb på Designskolen, hvor de har lært at anvende brugerorienterede designmetoder. Nok det største designudviklingsprojekt i verden.
Udbredelsen og forståelsen af værdien af design rækker med andre ord langt ud over skolens mure. Med Elsebeth Gerner Nielsen i spidsen, har Designskolen Kolding fordoblet omsætningen fra ca. 38 til 75 mio. kr., og heraf kommer en tredjedel fra partnerskaber med private virksomheder og offentlige institutioner og fonde.
Og for ganske få dage siden modtog Elsebeth Gerner Nielsen tilsagn om de første 20 mio. kr. i fondsstøtte til en gennemgribende renovering af Designskolen Kolding.
- Jeg ved, at skolens rejse vil fortsætte og glæder mig til at følge med på sidelinjen. Fremadrettet ser jeg frem til fortsat at arbejde med de områder, jeg altid har beskæftiget mig med: fællesskab, kultur og bæredygtighed, blandt andet med udgangspunkt i mine nuværende bestyrelsesposter og eventuelle nye, slutter Elsebeth Gerner Nielsen. Designskolen Koldings bestyrelse har nu iværksat en rekutteringsproces med henblik på at finde en ny rektor, som kan fortsætte udviklingen. Ikke mindst det igangværende arbejde med at opnå en positiv institutionsakkredditering og dermed styrke såvel forskning som uddannelse.
Jørn Pedersen, borgmester i Kolding:
”Under Elsebeth Gerner Nielsens virke er Designskolen Kolding blevet løftet til et helt andet niveau. Det skyldes ikke mindst hendes personlighed, hendes enorme netværk og den faglige respekt, hun nyder. Hendes engagement har en stor betydning for, at Kolding har design som satsning. Det har medvirket til, at vi både er en kommune, der bliver holdt øje med, og at vi nu er den by i Danmark, der målt i forhold til antal indbyggere, har flest jobs i den kreative branche. Jeg er stolt af, at Kolding – som den eneste i Danmark og blandt få udvalgte byer i verden – er optaget i UNESCOs selskab af Creative Cities, og det har Elsebeth Gerner Nielsen via sit store engagement en stor del af æren for.”
Christian Bason, direktør for Dansk Design Center:
”Det har været en fornøjelse og et privilegium at arbejde sammen med Elsebeth Gerner Nielsen for at fremme værdien af design for vores erhvervsliv og samfund. Hun har været et nyskabende fyrtårn for nye måder at anvende design på både lokalt i Kolding, nationalt og internationalt. Hun efterlader Designskolen Kolding som et fagligt stærkt og dynamisk miljø, ikke mindst i kraft af den tætte kontakt med erhvervslivet og det omgivende samfund.”
Merete Due Paarup bestyrelsesformand for Designskolen Kolding, medlem af Kolding Byråd:
”Elsebeth Gerner Nielsen har et personligt drive ud over det sædvanlige. Hun er visionær og fremsynet og har en ambitiøse tilgang til alt, hvad hun beskæftiger sig med. Grundet hendes utrættelige indsats er design og Designskolen Kolding kommet på dagsordenen såvel lokalt og regionalt som nationalt. Designskolen Kolding har med Elsebeth Gerner Nielsen i spidsen været en væsentlig spiller i forhold til udviklingen af Kolding Kommunes designsatsning. Kommunen har gjort design til omdrejningspunkt for sin erhvervspolitik og for velfærdsområdet. Det betyder, at Koldings brand i dag er knyttet til design. Også Region Syddanmark har gjort design og de kreative erhverv til en strategisk satsning og i forlængelse heraf støttet etablering af designklyngen Design2innovate, som har lært flere end 800 små og mellemstore virksomheder at bruge design.”
Jakob Møller Hansen, Vice President Research & Development ECCO Sko A/S:
”Det har været en udsøgt fornøjelse at arbejde sammen med Elsebeth Gerner Nielsen og Designskolen Kolding. Innovation er en kerneværdi for ECCO, og det kombineret med Elsebeths visionære udsyn har været grundlaget for et unikt parløb. ECCO har nydt godt af Elsebeths ukuelige energi og vilje til at gå nye veje for at sikre talentudvikling i en international kontekst til fælles bedste. Elsebeth har forstået af omgive sig med dygtige kolleger, så fundamentet for et fremtidigt samarbejde imellem Kolding Designskole og ECCO er også på plads.”