17 sep. 2015 / Nyt om de studerende

Robin Hood og de muntre studerende

To hold studerende på Designskolen Kolding deler genanvendelsesprisen Dansk Wilton Design Award
Af Charlotte Melin

’Vi vil på en måde gerne tage fra de rige og give til de fattige”.

Citatet er som taget ud af Sherwood Skoven, men faldt meget sigende under præsentation til Dansk Wilton Design Award. For det virker absurd, at mange tusinde kvadratmeter specialdesignede uldtæpper, som dækker gulvene i store lukseriøse krydstogtskibe, bliver fjernet og brændt, længe før de er slidt ned. Så hvorfor ikke give dem videre til nogle andre? 

Med det afsæt dystede  et halvt hundrede mode- og tekstilstuderende på Designskolen Kolding om Dansk Wilton Design Award, der præmierede de bedste bud på, hvordan man kan redesigne de gamle tæpper til nye produkter eller koncepter.

To grupper skilte sig ud. Den ene havde udviklet et koncept baseret på ideen om at inddrage lokale samfund i at udvikle nye produkter af de gamle tæpper. Mens den anden gruppe havde designet My Carpet, et blødt møbel, som børn selv kan stable og slænge sig i.

Endelig blev et hold studerende inviteret til at færdiggøre deres projekt, GOOD-GOOD, som går ud på at anvende de bløde uldtæpper som indlægssåler.  

- Vi var generelt meget imponeret over de studerendes høje niveau. Det har oversteget vores forventniger, særligt også den store kommercielle forståelse, de har udvist i forbindelse med workshoppen, siger Søren Sonne, CEO i Dansk Wilton.

140.000 får

Baggrunden for at Herning-virksomheden uddeler prisen er åbenlys.
Dansk Wilton, bruger hvert år uld fra 140.000 får til design af gulvtæpper. En typisk ordrer til et krydstogtskib lyder på 50.000 kvadratmeter, og alle tæpper væves af 80 procent uld og 20 procent nylon. 

At der bruges så meget uld har flere fordele. Det er godt for indeklimaet, det er flammehæmmende og i tilfælde af brand udvikler det ikke giftige dampe. Sidst men ikke mindst er det holdbart. Men selvom et tæppe først er slidt ned efter 20 til 30 år, bliver det typisk fjernet og brændt efter tre-fem år.

De studerende fik i alt 48 timer til at løse opgaven og det skortede ikke på ide til at genanvende tæpperne; Lydisolering i alt fra åbne kontorlandskaber til de mere specialiserede musikstudier, nyt overtøj, en kombineret rygsæk og hængekøje til flygtningestrømmen, for at nævne nogle.

De to bedste projekter blev præmieret med hver 5000 kr.

 #reusecruise

“Vi var generelt meget imponeret over de studerendes høje niveau. Det har oversteget vores forventniger, særligt også den store kommercielle forståelse, de har udvist i forbindelse med workshoppen...”