11 jun. 2019 / Nyt om de studerende

Skandinavisk velfærdsgrej med italiensk coolness

Tommaso Mazzonis gribehandske til rygmarvslammede sætter fokus på både funktion og æstetik. For forfængelighed og behovet for individuel stil forsvinder ikke sammen med førligheden.
Af sbs@dskd.dk

Italiensk design er ikonisk. Den knaldrøde sportsvogn, den ultralette stol og de knivskarpe solbriller. Designklassikerne fra Italien er skabt for at gøre tilværelsen lidt lækrere og demonstrere, at ’la vita é bella’, livet er skønt. Til gengæld er bidraget til design i sundhedssektoren og velfærdsteknologien begrænset, for her er æstetikken og brugervenligheden sjældent i højsædet. Italienske Tommaso Mazzoni, nyuddannet industriel designer fra Designskolen Kolding, har taget udfordringen op og kommer med sit bud på et hjælpemiddel, der ikke stigmatiserer brugeren eller havner på bagerste hylde.

Fra hjælpemiddel til smukt tilbehør

Sammen med virksomheden Tendo har han arbejdet på at forbedre brugervenligheden og pasformen i det, man kalder et blødt exoskelet – i dette tilfælde i form af en handske til personer, der for eksempel på grund af en ulykke har mistet følelsen i og evnen til at bruge arme og hænder. Men en kombination af sensorer, en lille motor og et fint netværk af kunstige sener, der er indbygget i handsken, kan gøre det muligt at sende impulser videre fra armen til handsken, så bæreren nu kan gribe små ting, og dermed efterligne fuktionen i en førlig menneskehånd. Et lille greb set udefra, men en revolution for den lammede person.

Udfordringen har været at tænke ud over hjælpemiddel-funktionen og gøre handsken til en individuel æstetisk oplevelse, samtidig med at den fungerer bedst muligt. Defor har fokus været på valget af det rigtige materiale og på en flot pasform, hvor handsken også er nem selv at tage af og på. Handsken er desuden temperaturfølsom, og har indvævede mønstre, der skifter farve ved varme. Dette er ikke kun af dekorative årsager –mange lammede har mistet følesansen i hænderne og kan derfor brænde sig alvorligt, da de ikke fornemmer høje temperaturer. Målet er en elegant, men også livsforbedrende handske, som fremstår mere som en lækker accessory end som et hjælpemiddel.

Stil forsvinder ikke med førlighed

Proteser, hjælpemidler og anden teknologi til handicappede er ikke nogen ny disciplin. Men i Tommasos optik er mange af hjælpemidlerne langt fra at opfylde deres mission.

”De fleste af de hjælpemidler, vi møder, er udelukkende designet med funktionalitet for øje. Men æstetikken følger slet ikke med,” fortæller han.

”Velfærdsteknologi har næsten altid et meget hospitalsagtigt eller ingeniør-lignende udseende, og det tager på ingen måde hensyn til brugerens stil eller individualitet. Og hvorfor er det, at de, som udvikler velfærdsteknologi, tror, at stil og præferencer går fløjten, når man bliver udsat for en ulykke?”, spørger han.


Resultatet er nedslående: flere hjælpemidler, som for eksempel en udgave af gribehandsken, er allerede på markedet, men fravælges ofte på grund af det triste, stigmatiserende udseende og den manglende brugervenlighed.

Hackere af eget liv

Vejen til at forstå brugernes behov er gået gennem en mængde workshops.


”Det har været superudfordrende, men også lærerigt. Og man bliver meget ydmyg som designer. En typisk fejl er, at man undervurderer, hvor meget en skadet person egentlig kan. Men de er jo hackers i den vilde stil – de har gennem hele deres liv som handicappede genopfundet brugen af genstande, som for eksempel køkkenredskaber, for at få dem til at fungere i deres kontekst. Det har været ret overvældende at lære fra nogen, som har skabt sig en ny identitet på den ulykke, som ramte dem engang,” siger designeren.

Samarbejdspartner: Tendo

“”Italiensk design er fantastisk, men fokuserer nærmest kun på det skønne og smukke. I Skandinavien bruger man derimod design til at skabe en bedre relation til borgeren i sundhedssystemet. Jeg oplevede, at det i Italien var meget svært at flytte grænserne for, hvad man kunne udrette med design, så derfor valgte jeg at tage min kandidatuddannelse på Designskolen Kolding på grund af skolens fokus på sociale udfordringer og bæredygtighed.”Tommaso Mazzoni”