Ph.d.-uddannelsen

En ph.d.-uddannelse kvalificerer dig til at varetage forsknings-, udviklings- og undervisningsopgaver på internationalt niveau i både den private og offentlige sektor.
Introduktion

Ph.d.-uddannelsen er en internationalt anerkendt forskeruddannelse og en uafhængig overbygning til kandidatuddannelsen

Uddannelsen er normeret til 180 ECTS svarende til tre års fuldtidsstudier

Ph.d.-uddannelsen indeholder:

  • selvstændigt forskningsarbejde med tilknytning af en hovedvejleder og en projektvejleder.
  • kurser svarende til 30 ECTS (et halvt årsværk)
  • deltagelse i aktive forskningsmiljøer, fx gennem ophold ved en anden institution (typisk i udlandet), samt i konferencer
  • undervisning og formidling

Ph.d.-uddannelsen afsluttes med en monografi, en artikelbaseret afhandling eller en afhandling baseret på kunstnerisk udviklingsarbejde samt et mundtligt forsvar.

Ansøgning

Ansøgning og krav

For at kunne ansøge skal du have en kandidatuddannelse eller tilsvarende baseret på fem års studier (bacheloruddannelse samt en to-årig overbygning på kandidatniveau, i alt 300 ECTS).

I din ansøgning skal du uddybe dit projekt i en projektbeskrivelse, som bl.a. viser projektets positionering inden for designforskningen. Projektet skal være inden for skolens fagområder, for at skolen kan tilbyde vejledning. Du kan læse mere om projektbeskrivelsen i vores FAQ herunder.

Der foretages en faglig bedømmelse af din ansøgning baseret på en generel vurdering af dine kvalifikationer samt projektets originalitet og relevans.

Vi slår løbende ph.d.-stillinger op på hjemmesiden. I opslagene kan du orientere dig om de specifikke krav relateret til den enkelte stilling.

subpage medarbejdere
landing promo link picture
Foto: Palle Skov
Ph.d.-skole og studiemiljø

Ph.d.-skole og studiemiljø

Designskolen Kolding samarbejder med Arkitektskolen Aarhus om en fælles ph.d.-skole. Du bliver indskrevet på Designskolen Kolding, som har det faglige ansvar for din individuelle uddannelse og vejledning.

I forbindelse med ansættelsen bliver du tilknyttet det faglige miljø på skolen på samme vilkår som de fastansatte forskere og bliver en del af et af skolens tre laboratorier: Laboratoriet for Bæredygtighed og Design, Laboratoriet for Socialt Design, Laboratoriet for Leg og Design.

Det betyder, at du har adgang til skolens faciliteter og faglig sparring med skolens forskere foruden den tilknyttede vejleder. Det betyder også, at du skal bidrage til udviklingen af det faglige miljø både i forbindelse med forskning og uddannelse.

De ph.d.-studerende har repræsentanter i de faglige organer.

Ph.d.-uddannelsen er karakteriseret ved et velfungerende socialt miljø, hvor de studerende selv tager ansvar for fælles arrangementer, læsegrupper m.v.

Ph.d.-kurser

Ph.d.-kurser

Ph.d.-studerende skal i henhold til ph.d.-bekendtgørelsen gennemføre kursusaktiviteter svarende til 30 ECTS (½ årsværk) som en del af ph.d.-uddannelsen.

Den fælles ph.d.-skole for Designskolen Kolding og Arkitektskolen Aarhus udbyder derfor løbende kurser og indgår også i det nationale samarbejde om gratis kurser på tværs af institutioner.

Aktuelle kurser

Finansiering

Finansiering

Der er forskellige muligheder for finansiering af ph.d.-uddannelsen.

En ph.d.-stilling kan være fuldt finansieret af Designskolen Kolding, som dækker løn og alle udgifter i tre år. Disse stillinger slås løbende op her på hjemmesiden.

En ph.d.-stilling kan også være helt eller delvist eksternt finansieret igennem private eller offentlige fonde, en eller flere virksomheder eller offentlige institutioner eller være en del af en af Designskolen Koldings samarbejdsaftaler.

En erhvervs-ph.d. finansieres af en virksomhed og immatrikuleres på samme vilkår som andre ph.d.- studerende og skal derfor opfylde de samme krav, men er ansat hos det firma, der finansierer projektet. For at lære mere om erhvervs-ph.d., se denne hjemmeside: http://www.erhvervsphd.dk.

FAQ

Overvejer du at søge en ph.d.-stilling? Få svar på dine spørgsmål her

Hvordan får jeg en ph.d.-stilling på Designskolen Kolding?

I Danmark er en ph.d.-stilling typisk en betalt stilling. Designskolen Kolding har derfor et begrænset antal ledige ph.d.-stillinger hvert år. Du kan finde ledige stillinger her.
Derudover samarbejder Designskolen Kolding med forskellige eksterne parter om erhvervs-ph.d.’er er finansieret af Innovationsstyrelsen. Endelig er der mulighed for selv at finansiere en ph.d.

Hvilke fagområder kan jeg få en ph.d.-stilling indenfor på Designskolen Kolding?

Designskolen Koldings forskning er placeret i laboratorier inden for skolens strategiske områder: bæredygtighed, socialt design og leg & design. For at vi kan garantere vejledning af en passende kvalitet, skal dit projekt være placeret indenfor et af disse tre områder. Du kan finde mere information om laboratorierne på hjemmesiden.

Laboratoriet for Bæredygtighed og Design
Laboratoriet for Socialt Design
Laboratoriet for Leg og Design

Hvad kræves for at søge en ph.d. hos Designskolen Kolding?

Kvalifikationskravet er en afsluttet kandidateksamen eller en afsluttet eksamen, der niveaumæssigt og omfangsmæssigt svarer til en kandidateksamen (120 ECTS).

Jeg har bestået min eksamen fra Designskolen Kolding før 2010 og har derfor ikke en kandidatgrad. Kan jeg stadig søge ind?

Ja. Når du søger en ph.d.-stilling ved Designskolen Kolding, kræves en kandidatgrad eller en uddannelse på tilsvarende niveau og af tilsvarende omfang.

Hvis du vil søge en ph.d. hos Designskolen Kolding, skal du indsende en projektbeskrivelse på 4-6 sider.

Projektbeskrivelsen skal indeholde følgende punkter:

  • en motiveret ansøgning, der redegør for den forskning, projektet skal handle om, samt dine kvalifikationer på området
  • en foreløbig forskningsplan, herunder vurdering af projektets gennemførlighed og en arbejds- og tidsplan
  • en redegørelse for det empiriske materiale, der danner grundlag for projektet
  • forskningsspørgsmål
  • projektets teoretiske grundlag
  • metodologi
  • en kort state of the art (oversigt over eksisterende viden på området)
  • en referenceliste/litteraturliste
  • overvejelser om publicering og formidling af forskningsresultater
Hvad er et forskningsspørgsmål?

Forskningsspørgsmålet skal være meget klart, faktisk et konkret spørgsmål, som kan besvares ved at foretage en undersøgelser, som involverer designeksperimenter. Et forskningsspørgsmål er ikke et ’how might we’ spørgsmål. Det er baseret på en forståelse af teori og empirisk data og forsøger at lukke et hul i områdets viden, fx ’Hvis teori X er pålidelig, og data A, B, C er velfunderet, hvad er så relationen mellem X og en ny ting Y?’. Dette er en plausibel formel for et forskningsspørgsmål. Ethvert forskningsspørgsmål, der kan besvares med et ja eller et nej, kan ikke danne grundlag for en design-ph.d.

Hvilken font og skriftstørrelse skal jeg bruge?

Projektbeskrivelsen bør fylde 4-6 sider på omkring 2400 tegn. Der er ingen formelle krav til font og skriftstørrelse.

Hvordan sikrer jeg mig, at mit ph.d.-projekt kommer i betragtning?

Forklar hvorfor dit projekt skal foregå ved en designskole og hvordan det relaterer til designforskning.
Læs call’et grundigt igennem og skriv ind i de rammer, der er udstukket i det.
Læs om skolen på hjemmesiden og læg mærke til forskningsstrategi og strategiske forskningsområder.

Skal jeg have fundet en vejleder før jeg sender min ph.d.-ansøgning?

Nej. Efter ansættelse besluttes, hvem der skal være din vejleder.

Hvad kan jeg forvente at få i løn?

Et ph.d.-stipendium er normalt et 3-årigt ansættelsesforhold. Din løn afhænger af din anciennitet. Ved ansættelse indplaceres du på det trin, din anciennitet berettiger dig til.

Hvor meget af ugen skal jeg være på skolen?

Vi forventer aktiv tilstedeværelse i forskningsmiljøet, svarende til to-tre arbejdsdage om ugen.

Skal jeg bo i Kolding?

Nej. Men vi forventer aktiv tilstedeværelse i forskningsmiljøet, svarende til to-tre arbejdsdage om ugen.

Indlevering af ph.d.-afhandling uden forudgående indskrivning ved Designskolen Kolding og Arkitektskolen Aarhus fælles ph.d.-skole.

En afhandling kan tages under bedømmelse uden forudgående indskrivning ved Designskolen Koldings og Arkitektskolen Aarhus fælles ph.d.-skole, hvis Designskolen Kolding vurderer, at kandidaten har erhvervet sig tilsvarende kvalifikationer, og fagområdet ligger inden for Designskolen Koldings forskningsområder indenfor socialt design, bæredygtighed og design til leg.

Det koster 65.000 kr. i alt.*

Dette beløb skal betales i to rater:
1) 5.000,- kr. for en indledende vurdering og administrationen forbundet hermed, hvor det afgøres, om afhandlingen er en tilstrækkelig kvalitet til at sætte gang i en egentlig bedømmelse.
2) 60.000,- kr. hvis Designskolen Kolding vurderer, at afhandlingen kan tages under bedømmelse. Dette beløb dækker tryk af afhandlingen, to eksterne bedømmere samt én intern, herunder rejser og ophold i forbindelse med forsvarshandlingen.

*Der gøres opmærksom på, at hvis fx rejseudgifter for de eksterne bedømmere eller tilsvarende overskrider det anslåede, kan dette beløb sættes op. Dette vil altid foregå i dialog med kandidaten. Tilsvarende vil beløbet også blive nedsat, hvis udgifterne er væsentligt mindre end det anslåede.

I forbindelse med ansøgning om en indledende vurdering skal det oplyses, hvis ph.d.-afhandlingen tidligere har været indleveret ved en anden institution.

Ph.d.-projekter

Ph.d.-projekter

Se flere projekter
Side 1 af 2
Vil du vide mere?

Kontakt

Christina Stind Rosendahl
Ledelsessekretariat

Christina Stind Rosendahl

Kvalitetskoordinator | Forskningssekretær
Sune Klok Gudiksen
Lab for Leg og Design

Sune Klok Gudiksen

Lektor, Lab for Leg og Design