Fra workshop arrangeret af Johanne Ib
25 jun. 2021 / Uddannelse og forskning

Du er, hvordan du spiser

Designskolen Kolding udbyder et nyt, unikt efteruddannelsesforløb i Food Design
Af Charlotte Melin

Vi kender alle det gamle ordsprog, ’du er, hvad du spiser’. Men rent faktisk er det ikke kun det, du putter i munden, som gør dig til den, du er. Det er også, hvordan du spiser. Hvem du er i selskab med. Hvilken tallerken din mad bliver serveret på. I hvilke omgivelser du indtager maden.
Med andre ord er dit måltid meget mere end de kalorier, vitaminer og proteiner, som du tanker kroppens depoter op med.
- Måltidet er forbundet med stemninger, lugte, ritualer, minder, traditioner, farver og fortællinger – alt sammen virkemidler, som man kan arbejde bevidst med, fortæller Mette Trane Frandsen, mangeårig kantineleder på Designskolen Kolding.

Måltidet som iscenesættelse
Det er baggrunden for, at Designskolen Kolding vil udbrede kendskabet til, hvordan kantiner bevidst kan bruge og iscenesætte rammerne for vores måltider på arbejdspladsen med et nyt og enestående efteruddannelsesforløb i Food Design.
Forløbet er udviklet i samspil mellem netop Mette Thrane Frandsen og designer Johanne Ib, der har specialiseret sig i arbejdet med Food Design. Igennem en årrække har Designskolen Kolding stået i spidsen for en række udviklings- og forskningsprojekter med mad og design som det metodiske værktøj.
På en institution for svært udviklingshæmmede er designværktøjet brugt til at skabe en følelse af hjemlig hygge for beboerne. Under Kolding Light Festival er lyset blevet brugt til at iscenesætte måltidet for byens borgere. Og på skolens egne efteruddannelsesforløb har måltidet ofte fungeret som en integreret og sanselig del af kursisternes læring.

- På mange arbejdspladser er kantinen et sted, hvor personalet bare spiser deres frokost. Men kantinen rummer så mange – ofte oversete - muligheder for at bruge den til langt mere end det. Etablere fællesskaber på tværs af siloer og kulturer, bruge den til at brande virksomheden eller organisationen, forbedre arbejdsmiljøet generelt, mindske ensomhed, reducere madspild, engagere i legende og lærerige oplevelser. Kort sagt kan Food Design skabe fortællinger og oplevelser omkring selve maden, slutter Mette Thrane.
Læs mere om kurset her

Designskolen Kolding har en bred vifte af efteruddannelsestilbud for både ansatte i erhverv og offentlige organisationer, undervisere og uddannede designere, som har brug for at blive opgraderet med noget af det nyeste inden for faget.

Træn Designtænkning
Du lærer, hvordan du med fordel kan skabe en designdrevet organisation. Du bliver trænet i at anvende designmetoder og -processer til at udvikle nye produkter og ideer. Kurset er målrettet alle ansatte i virksomheder og offentlige organisationer.
Læs mere her

Diplomuddannelse i Strategisk Design
At navigere i en verden præget af stor kompleksitet og forandringshastighed kræver en god strategi. Med en diplomuddannelse i strategisk design lærer du at facilitere forandringsprocesser, lede designprojekter og tænke design som en del af forretningsstrategien.
Læs mere her

Design i praksis for undervisere
Er en kompetencegivende suppleringsuddannelse på masterniveau for undervisere i gymnasiet og tilsvarende ungdomsuddannelser, som har behov for at blive efteruddannet til at kunne varetage faget Design & Arkitektur. 
Læs mere her