Er vi blevet planteblinde?
Fra den 21/05/kan du opleve udstillingen FORGRENINGER i Nicolai Gården. Udstillingen præsenterer tegninger, akvareller, fotos og tekster skabt af den grønne pionér og grundlægger af Geografisk Have, Aksel Olsen (1887-1982) og undersøger, hvordan hans forhold til planter kan inspirere os i dag.
Udstillingen skydes i gang med en event lørdag d. 21/05/klokken 10.00, hvor du kan høre mere om udstillingen, Aksel Olsens arbejde med Geografisk Have, lytte til uddrag fra hans breve, samt se, røre og opleve det originale arkivmateriale, som Kolding Stadsarkiv har fundet frem til lejligheden.
FORGRENENINGER er blevet til som et designforskningssamarbejde, idet Lene Hald er post doc på Designskolen Kolding, og Stine Behrendtzen er lektor på KEA. Udstillingen er udviklet i tæt samarbejde med Kolding Stadsarkiv, Nicolai Kultur og ikke mindst frivillighedsgruppen Geografisk Haves Venner / Team Aksel Olsen.
Om udstillingen
- Aksel Olsens metoder og arbejde kan inspirere, når vi skal designe til bæredygtige samfund og økologisk bevidste måder at leve på. De smukke håndtegnede plantekort viser, hvordan han tog sig tid til opmærksomt at nærstudere planter. Denne særlige måde at se naturen på, kan vi lære meget af, idet der er en tendens blandt os moderne mennesker til ikke at bemærke den natur, vi er omgivet af - en form for planteblindhed, siger de to visuelle historiefortællere og kommunikationsdesignere, som står bag udstillingen, Lene Hald og Stine Behrendtzen og fortsætter:
- Vi lever på en planet, som er udfordret af klimaforandringer. Med udstillingen har vi været nysgerrige på at undersøge, hvordan vigtig viden fra fortiden kan genbruges og inspirere til bæredygtige fremtider: Og hvordan vi kunne formidle denne viden visuelt, så den når ud til et bredt publikum.
Fællesskaber omkring det grønne
Udstillingen har også et demokratisk sigte, fortæller chef for Nicolai Kultur Mette Strømgaard Dalby:
- Udstillingen er et flot bud på, hvordan æstetik og videnskab går hånd i hånd i Aksel Olsens smukke planteillustrationer og Lene Hald og Stine Behrendtzens visuelle formidling. Samtidigt er den et eksempel på, hvordan undren i fællesskab kan skabe nye indsigter og øget bevidsthed om den værdi, som planter har. I Nicolai Kultur er vi optaget af demokratiske bevægelser for en grønnere verden og hverdag, og vi ser derfor en oplagt mulighed i at vise udstillingen Forgreninger, som optakt til Verdensmålsdagen, som vi også er del af.
Udstillingen har samtidig fokus på værdien af fællesskab.
- Udstillingen afspejler på smukkeste vis, hvad der kan ske, når der skabes fællesskaber omkring det grønne, og viser, hvordan en 100 år gammel samling også kan være aktuel for mennesker i dag. På Kolding Stadsarkiv arbejder vi løbende med at skabe demokratisk deltagelse omkring vores samlinger, så de både forbliver relevante, men også kan være med til at give nye bud på fremtiden, siger stadsarkivar ved Kolding Stadsarkiv Lene Wul.
Frivilliggruppen Geografisk Haves Venner/Team Aksel Olsen har spillet en stor rolle i projektet. I sommerhalvåret plejer de Geografisk Have, og om vinteren har de deres gang på Kolding Stadsarkiv, hvor de arkiverer, organiserer og digitaliserer Aksel Olsens plantekort, breve, akvareller, så andre kan få glæde af det.
- Udstillingen et godt eksempel på, hvad en frivillig gruppe som Team Aksel Olsen kan bidrage med efter ca 1.200 arbejdstimer på Stadsarkivet. Det fællesskab, som er opstået, er helt unikt på trods af de frivilliges vidt forskellige baggrund, her er alle lige. Interessen for planteguruen Aksel Olsen er vokset løbende og beundringen tilsvarende og har været en læreproces på mange områder, som vi slet ikke kunne forudse, siger gruppens formand Finn Lassen.
FORGRENINGER kan opleves fra 21/05/og hen over sommeren.
Uddrag af Aksel Olsens arkivmateriale kan findes digitalt på Kolding Stadsarkivs hjemmeside.
For information om projektet kontakt lh@dskd.dk eller stib@kea.dk
Åbningsevent med introduktion til udstillingen lørdag d. 21/05/fra 10.00 - 12.15 på Kolding Stadsarkiv
Program:
10.00-10.15: Velkomst v. Lene Wul, Kolding Stadsarkiv og Mette S. Dalby, Nicolai Kultur
10.15-10.45: Lene Hald, Designskolen Kolding og Stine Behrentzen, KEA om udstillingen FORGRENINGER
10.45-11.15: Lene Holm, Geografisk Have om Aksel Olsens pionerarbejde med Geografiske Have
11.15-11.30: Finn Lassen, Geografisk Haves Venner/Team Aksel Olsen læser op fra Aksel Olsens breve
11.30-11.45: Kim Holm, stifter af Kolding Green Streets og initiativtager til Verdensmålsdagen i Kolding om visionen for en grøn by
11.45-12.15: Mulighed for at undersøge Aksel Olsens arkivmateriale i Historisk Værksted, Kolding Stadsarkiv