Kandidater møder erhvervslivet
07 maj 2015 / Skolen og medarbejdere

Erhvervslivet bør bakke op

Formand for Designskolen Kolding, Per Hjuler, giver Dansk Industri svar på tiltale i dagbladet Politiken.
Af Charlotte Melin

”Designskolen kan ikke være mere enige”.

Sådan indleder Per Hjuler, formand for Designskolen Kolding og Senior Vice President LEGO Koncernen et debatindlæg i Politiken den 7. maj.

Og budskabet til Dansk Industri klart. Designskolen Kolding har iværksat et helt katalog af initiativer, for at uddanne designere til et krævende dansk - og internationalt - arbejdsmarked. Sådan lyder beskeden til Michael Rasmussen og Charlotte Rønhof hhv. formand for DI's specialudvalg for design, direktør i Velux a/s og underdirektør DI. Den 1/05/skrev de i et debatindlæg i Politiken, at danske designuddannelser trænger til modernisering.

Men det er vi allerede i fuld gang med, svarer Per Hjuler:

”DI ønsker, at de designstuderende kommer i praktik og laver flere studieprojekter med erhvervslivet. I Kolding er praktik obligatorisk, og halvdelen af alle studieprojekter laves i samarbejde med virksomheder eller f.eks. sygehuse og plejehjem. Vi har længerevarende partnerskabsaftaler med ECCO, Kopenhagen FUR, TREFOR, Kolding kommune og Sygehus Lillebælt”, skriver Per Hjuler.

Vi har brug for opbakning

Listen over tiltag, Designskolen Kolding har iværksat, er lang.
Alle studerende skal i gennemsnit optjene 15 ETCS point i udlandet for at orientere sig imod et internationalt marked. Af samme grund har Designskolen Kolding outpost i Kina og Ghana. Læringsmålene for de enkelte uddannelsesmoduler bliver ændret, så ikke mindst digitale kompetencer får større vægt. Der er oprettet et erhvervs- og karrierecenter for at få flere i job.

Men vi har også brug for et erhvervsliv, som bakker op om design, skriver Per Hjuler:

”Vi mangler relevante studenterjobs til vore studerende. Vi mangler betalte praktikpladser, så de studerende oplever, hvad det vil sige at have et rigtigt arbejde. Og vi mangler et arbejdsmarked, som værdsætter designerne, som ofte er så optaget af at være skabende, at de er parate til at arbejde for en slik eller ingenting. Frem for at udnytte det kunne det være en stor hjælp, at mange flere virksomheder oprettede juniorstillinger med ordentlige ansættelsesvilkår. Vi har med andre ord brug for, at den danske model også kommer til at omfatte designområdet, så en stærk arbejdsgiverorganisation og ditto arbejdstagerorganisation kunne enes om spilleregler, som ville give de bedste vækstvilkår for brugen af design og designere”, slutter han.