01 apr. 2024 / Projekter

Skodesigner kaster de studerende for ulvene

Godt teamwork giver godt design. Også når det gælder sko. Derfor har den prisbelønnede amerikanske skodesigner D’Wayne Edwards haft samarbejde i fokus i et særligt undervisningsforløb for de studerende på Designskolen Kolding
Af Katrine Worsøe

- Hvis de studerende ikke samarbejder, er der ingenting, der lykkes. Derfor fylder team-samarbejdet allermest i vores sko-forløb i år: De er otte studerende på hvert hold, og de skal blive enige om at arbejde i én specifik retning. De bliver simpelthen bare smidt for ulvene.

Ham, der her stamper lidt verbalt i jorden, er D’Wayne Edwards, internationalt berømmet sko-designer og grundlægger af PENSOLE Footwear Design Academy i Portland, Oregon. Endnu engang har de studerende på Designskolen Kolding nydt godt af den branddygtige amerikaners viden om design, branding og skomageri. Og altså også hans fornemmelse for, hvor det er, nyuddannede designere tit har huller i deres tilgang til kommercielt design.

Helhedstænkning så det batter
Årets forløb fokuserer på de fire hovedkategorier Kids, Formal, Atleisure og Casual. Hvert emne har en særlig indbygget udfordring i forhold til at gentænke sko og godt design, og skal presse de studerende til at tænke holistisk og brand-orienteret i deres arbejde:

- De studerende skal finde et udtryk, der har resonans i forhold til Ecco. De skal ikke bare lave en sko, de skal tænke i en stærk forbindelse til brandet, og de skal tænke ekstern kommunikation med ind i opgaven, siger D’Wayne Edwards.

Som et eksempel nævner han kategorien ’Kids’, hvor opgaven lyder ’Hvis børn kunne stille op til OL i Japan i 2020, hvad ville der så ske?’ - Den opgave indebærer, at de ikke kun skal tænke i børnesko, men også i de forskellige sportsgrene og de særlige krav, det aspekt stiller til det endelige produkt, fortæller designeren.

Fra museum til komfort
I de andre kategorier er der også dømt ud-af-boksen-tankegang: - Holdet, der arbejder med ’Formal’ skal skabe et virkeligt skarpt produkt. ’Formal’ er jo en sko, der ikke bliver brugt til hverdag, og opgaven er derfor at skabe en museumsgenstand; noget, der er ikonisk nok til at blive udstillet. I den modsatte ende af skokataloget ligger kategorien ’Comfort’, der ligeledes har nogle indbyggede dogmer: - Komfort er oftest noget, du føler, ikke noget du ser. Men de studerende skal skabe en visuel historie om noget behageligt, så det bliver et langt mere moderne udtryk, og så komforten rent faktisk kan ses, siger D’wayne Edwards.

De graver i dybden
’Atleisure’ er den sidste kategori, som samtidig er et af de nyere segmenter i Ecco-regi. Her møder sportssko op i mere fritidsagtige sammenhænge, og de studerende skal derfor for alvor tænke strategisk i forhold til deres design.

- De skal virkelig grave ind til det statement, der skal definere Ecco i fremtiden, fortæller den amerikanske underviser og understreger samtidig, at brandingopgaven er gennemgående i alle grupperne:
- De studerende skal gå helt i dybden med forbrugernes behov og ønsker. Dermed dikterer brugerne det endelige produkt, i stedet for at det er de studerendes egne, individuelle valg, der driver designet. Det er svært, men det styrker samarbejdet: Og det er jo netop det, der er det helt essentielle for at lykkes med projekterne i år, afrunder D’Wayne Edwards.