Susanne Nors
06 okt. 2015 / Nyt om de studerende

Vævet med Leth hånd

Et benspænd af Jørgen Leth satte gang i studerendes køkkenkollektion, som Georg Jensen Damask lancerer
Af shd@dskd.dk

”Du må kun bruge ord, blyant og papir i din designproces”.

Umiddelbart var Susanne Nors lidt benovet over, at det var lykkes en studerende fra Designskolen Kolding at sætte Jørgen Leth stævne på en cafe i København. Selveste mesteren i benspænd havde indvilget i at gentage det eksperiment, som Lars von Trier udsatte ham for i den ikoniske dokumentar, ’De fem benspænd’ for lidt over ti år siden. 

Nu sad Jørgen Leth i den modsatte rolle. Men benovelsen over mødet med  den kendte digter og filmmager forvandlede sig i det øjeblik til skepsis. Hvordan skulle Susanne Nors med benspændet ’ord, blyant og papir´ frembringe noget i tekstil?

- Sådan fungerer det jo ikke lige for en tekstildesigner ved væven, siger Susanne Nors.

Mønster med ord

I stedet gav hun sig til at læse og uddrage nogle af de sætninger i hans digtsamlinger, som hun mente var mest "Leth'ske". 

Én sætning, ’Sådan noget er værd at skrive om’ fra digtsamlingen ’Hvad er det nu det hedder’ stod efter mange skitser med blyanten tilbage på papiret. Stablet oven på hinanden dannede ordene det smukke mønster, som Susanne satte sig for at bruge i en moderne kollektion af køkkentekstiler til favoritkøkkenet Multiform,

- Og disse ord brugte jeg til at tegne stribernes komposition, fortæller Susanne Nors.  

Jørgen Leths benspænd var et af flere, som Susanne Nors brugte i sin bacheloropgave. Hun bad for eksempel også 40 mennesker med relation til design, tekstil eller kunst om at pege på de farver, som de syntes passede bedst til en udvalgt træsort. Og tilfældigheden fik lov til at råde, da Susanne brugte en 21-sidet terning til at finde frem til de farver, hun ville bruge:

- Det voldte mig virkelig problemer, fordi jeg endte op med et resultat, jeg ikke kunne lide. 

Men resultatet var ikke desto mindre unikt. Tekstilet er vævet med over 100 år gamle vævebindinger i økologisk bomuld,  tilpasset et nutidigt udtryk og med fokus på kvalitet og funktion. Vævningen af et normalt stykke lærred har to skafter; tråden over og tråden under. Disse viskestykker har 24 skafter, så derfor tog Susanne Nors til et møde i Kolding for at spørge, om Georg Jensen Damasks væve kunne klare opgaven, så Multiform kunne få ’deres’ viskestykker produceret lokalt. 

- Det begyndte som en bacheloropgave med Multiform, men da jeg tog kontakt til Georg Jensen i Kolding for at høre, om de kunne producere viskestykkerne, var de også interesseret. 

Multiform har nu købt et parti og til foråret lancerer Georg Jensen Damask Susanne Nors´ køkkentekstiler i deres butikker; tre forskellige viskestykker og to slags karklude. 

Hele projektet har haft en enorm betydning. Susanne Nors har startet eget firma i Kibæk ved Herning, hvor hun bor. Og tekstilvirksomheden Kvadrat blev så begejstret for projektet, at hun fik tilbudt en praktikplads.  

- Tænk at alle de benspænd har resulteret i så meget. Ikke mindst at jeg har skabt et unikt stykke køkkentekstil, som kan give gode oplevelser i hverdagen, så man kan stå ved opvasken med den bevidsthed, at Jørgen Leths digte er med, slutter hun.